A Candida fertőzés kialakulásának okai

Nagyon fontos, hogy elsőként mindig legyen egy pontos diagnózisunk arról, hogy candidiasisban szenvedünk, illetve a kezeléshez szükséges rájönni arra is, hogy milyen életmódbeli változás okozhatta nálunk a candidiasist, ezt ki kell iktatni és csak ezután lehet megszabadulni a túlszaporodott Candidától. De itt felmerül a kérdés, hogy mi okozhatja ezt a fertőzést, hogyan lehetséges az, hogy ezek az élesztőgombák el tudnak szaporodni ilyen brutális módon a szervezetünkben?

cukorbetegseg-candidaveszely

Candida és a diéta

A modern étrend a Candida gombák számára olyan, mint egy ünnepi vacsora, mivel ez az élesztőgomba éppen azokkal az alapanyagokkal táplálkozik, amelyeket a társadalom mostanában rendszeresen fogyaszt: a rengeteg cukor, a finomított szénhidrátok, a feldolgozott élelmiszerek, az alkohol mind hozzájárulhatnak a Candida növekedéséhez. Az egészséges immunrendszernek azonban képesnek kell lennie arra, hogy a Candidát sakkban tartsa. Azonban a modern étrend sokszor elnyomja az immunrendszer működését, így az sérülékennyé válik és nem képes kontroll alatt tartani a Candidát. A fertőzés alatt el kell kerülni a penészes, illetve élesztő tartalmú termékeket is, mert ezek súlyosbíthatják a Candida tüneteit.

Candida és antibiotikumok

A leggyakoribb tettes a Candida kitörésében maguk az antibiotikumok, ugyanis a széles spektrumú kiegészítők nemcsak a káros baktériumokat pusztítják el, hanem tönkreteszik a hasznos és barátságos baktériumokat is, amelyek a bélben élnek. Ez a testünket védtelenül hagyja a káros baktériumokkal és gombákkal szemben, tehát így a Candida is el tud szaporodni és gyorsan uralma alá keríti a vékonybelet, ahol komoly problémákat okozhat. Természetesen vannak olyan esetek, amikor szükség lehet az antibiotikumok fogyasztására, azok használatára, de az igazság az, hogy manapság az orvosok minden szimpla betegségre feleslegesen írják fel az antibiotikumokat, még az olyan problémákra is antibiotikumot szedünk (pl. influenza), amit ágynyugalommal, meleg teákkal és pihenéssel is lehetne kezelni. Éppen ezért nagyon fontos mindig meggyőződni arról, hogy van-e alternatív kezelési módja annak a betegségnek, amiben éppen szenvedünk, illetve ha nincs, akkor nagyon fontos, hogy az antibiotikumos kezelés alatt szedjünk valamilyen immunerősítőt, hogy pótoljuk az egészséges baktériumok népességét.

Candida és a stressz

A stressz kétféle hatást is kivált a szervezetünkre és mind a kettő hozzájárul a Candida leszaporodásához. Az egyik az, hogy amikor a szervezet stresszes helyzetbe kerül, akkor fokozottan kezdi el az úgynevezett kortizol hormont termelni, ami elnyomja az immunrendszer működését és növeli a vércukorszintünket is. A Candida pedig éppen ebből az extra mennyiségű cukorból fog táplálkozni, és a legyengült immunrendszerünk nem is lesz képes megállítani, így szaporodni kezd. A tartós stressz ezenfelül gyengítheti a mellékveséket is, amelyek fontos részét képezik az immunrendszerünknek, ugyanis a mellékvese-hormonok különböző szervek működését felügyelik, illetve ők azok, akik felelősek a “küzdj vagy menekülj” reakciót kiváltó adrenalin hormon termelődésért is. Ha a mellékvese lemerült, akkor állandóan fáradtnak fogjuk magunkat érezni, az immunrendszer nem lesz képes a megfelelő válaszokat kiadni, így a Candida könnyedén túl tud szaporodni.

Candida és a fogamzásgátló tabletta

A Candida elszaporodása sokszor visszavezethető a fogamzásgátló tabletta szedéséhez is. A hormonális fogamzásgátlók felborítják a gyomor, illetve a bélrendszer egyensúlyát, elpusztítják a jótékony baktériumokat, ennek következtében pedig a Candida szaporodni kezd. Ráadásul a túlzott ösztrogén szintén hozzájárul az élesztőgombák elszaporodásának.

Candida és a cukorbetegség

A Candidát a cukorbetegség is kiválthatja, a diabéteszes nők különösen érzékenyek a gombás fertőzésekre. A magas vércukorszint táplálja a Candida élesztőgombát, ami gyorsan növekedni kezd és el kezd uralkodni a többi mikroorganizmuson is.

Candida elleni termékek

Kókuszzsír 1000ml(Kókuszolaj 1l Bio Egészség Kft)

Kókuszzsír 1000ml (Kókuszolaj 1l Bio Egészség Kft)

A kókuszzsírt, vagy más néven a kókuszolajat a kókuszpálma érett húsának megszárításából és kisajtolásából nyerik.

Ár: 1820 Ft
Megnézem

Multi 4U Eritrit 1000g

Multi 4U Eritrit 1000g

Nulla kalóriás, növényi eredetű, természetes édesítőszer. Glikémiás indexe 0, nem emeli meg az inzulin- és vércukorszintet.

Ár: 1895 Ft
Megnézem
Népszerű

Herbafermétrend-kiegészítő cseppek 30 ml

Herbaferm étrend-kiegészítő cseppek 30 ml

A Herbaferm csepp gyógynövények természetes fermentációjával készül. Megnyugtatja a szervezetet, az egészséges emésztés helyreállításával pedig beindítja a regenerációs folyamatokat. 

Ár: 7450 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!