A Candida-diéta célja a Candida albicans nevű gombafajta túlszaporodásának visszaszorítása a szervezetben, ami egyensúlyvesztés esetén különféle kellemetlen tüneteket okozhat: emésztési panaszokat, fáradékonyságot, bőrproblémákat, fejfájást, visszatérő fertőzéseket. Az étrend kulcsfontosságú szerepet játszik a Candida visszaszorításában. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet, amelyek segíthetnek egészségesebb, gombaellenes környezetet teremteni a testedben.
A Candida-diéta első fázisában érdemes kerülni minden olyan ételt, amely táplálhatja a gombákat vagy gyengítheti az immunrendszert:
Kerüld a következőket: finomított cukor, méz, szirupok, mesterséges édesítők, fehér lisztből készült termékek, alkohol, magas cukortartalmú gyümölcsök (banán, szőlő, ananász, mangó), élesztőt tartalmazó ételek, erjesztett, penészes sajtok, ecetes termékek, tejtermékek (sokszor nyálkaképző hatásuk miatt)
Javasolt ételek: zöld leveles zöldségek, brokkoli, karfiol, spárga, cukkini, húsok (csirke, pulyka, marha) – lehetőleg bio vagy hormonmentes, tojás, halak (különösen vadlazac, makréla, szardínia), alacsony cukortartalmú gyümölcsök (citrom, lime, bogyós gyümölcsök kis mennyiségben), mandula, dió, tökmag (sótlan, nem pirított formában)
Egyes ételek segíthetnek a Candida gomba visszaszorításában: ilyenek többek között a fokhagyma, mely erős gombaellenes hatással bír, ezen kívül kiváló immunerősítő, valamint a kókuszolaj, mely kaprilsav- és laurinsav-tartalmának köszönhetően szintén remek gombaölő. A gyömbér gyulladáscsökkentő, emésztést segítő tulajdonságaival járulhat hozzá a Candida gomba visszaszorításához, míg a kurkuma gátolhatja a gombák szaporodását. Az oregánóolaj intenzív gombaölő tulajdonsággal rendelkezik, belsőleg azonban csak kúraszerűen, szakember javaslatára alkalmazandó.
Mivel a Candida elszaporodása gyakran a bélflóra egyensúlyának felborulásával függ össze, a jótékony baktériumok visszatelepítése kiemelten fontos.
Javasolt:
Probiotikum tartalmú étrend-kiegészítők (élőflórás, min. 10–20 milliárd/nap)
Élőflórás savanyított zöldségek (pl. házi savanyú káposzta)
Probiotikumos növényi joghurtok (cukormentes!)
A Candida-diéta során fontos a megfelelő hidratáltság – segíti a méregtelenítést és az emésztést.
Ajánlott teák:
Borsmenta – emésztést támogat, enyhíti a puffadást
Csalán – méregtelenítő, vízhajtó hatású
Zöld tea – antioxidáns, enyhe gombaellenes hatás
A stressz és a kevés alvás is hozzájárulhat a Candida elszaporodásához. Törekedj a kiegyensúlyozott életvitelre:
Aludj eleget! (7–8 óra/éj)
Rendszeresen mozogj! (akár séta, jóga is jó)
Stresszkezelés – relaxáció, meditáció, természetjárás
A Candida-diéta elsőre szigorúnak tűnhet, de egy jól összeállított, ízletes és változatos étrenddel nemcsak a gombák visszaszorítása lehetséges, hanem az általános közérzet és egészség is jelentősen javulhat. Candida gomba gyanúja esetén feltétlen konzultáljunk kezelőorvosunkkal!
A kókuszzsírt, vagy más néven a kókuszolajat a kókuszpálma érett húsának megszárításából és kisajtolásából nyerik.
Nulla kalóriás, növényi eredetű, természetes édesítőszer. Glikémiás indexe 0, nem emeli meg az inzulin- és vércukorszintet.
A Herbaferm csepp gyógynövények természetes fermentációjával készül. Megnyugtatja a szervezetet, az egészséges emésztés helyreállításával pedig beindítja a regenerációs folyamatokat.